Enkele getuigenissen

Lotte, 24:
Enkele jaren geleden ontdekte ik via een vriendin dat er zoiets als 'hoogsensitiviteit' bestaat. En nog meer, dat ik zelf hoogsensitief ben! Wat een openbaring was het om het boek van Elaine Aron te lezen, en mezelf eindelijk veel beter te gaan begrijpen. Toch vond ik het de laatste jaren niet gemakkelijk om met deze eigenschap om te gaan in mijn vriendenkring, werkomgeving, familie, .. die voor het grootste deel niet hoogsensitief is. Surfend op het net naar meer informatie vond ik Ann's website. Ik begon te lezen en voelde me heel erg aangesproken.
Toen kwam erbij dat ik me niet goed voelde in mijn job als sociaal assistente. Al die dingen samen, en vooral het werk dat ik niet meer zag zitten en waarvoor ik geen uitweg zag, hebben me over de drempel geduwd om een afspraak bij Ann te maken.

Op het einde van mijn eerste gesprek was ik me vol goede moed. Ann had mij laten geloven dat er absoluut mogelijkheden zijn om mijn overprikkeling en andere dingen die niet goed lopen op het werk, aan te pakken. Want ondertussen was ik beginnen denken ik dat ik geen uitdagende job aankon, dat ik de rest van mijn dagen in een kelder in één of ander saai archief ging moeten doorbrengen :-).

Tijdens de volgende gesprekken namen we onder de loep wat mij precies stoorde op mijn werk (constant aangesproken worden door heel veel mensen, geen neen kunnen zeggen tegen vragen, te veel druk op mezelf leggen, mijn baas waarbij ik me niet op mijn gemak voelde, veel werkdruk voelen, onzekerheid, ...) en wat me tegenzin gaf om te gaan werken.
We zochten telkens een concrete oplossing voor elk specifiek probleem. Sindsdien heb ik een aantal veranderingen aangebracht in mijn manier van werken en die zorgen ervoor dat ik me nu al veel beter voel op mijn werk. Ik ervaar meer rust, en kan beter en efficiënter kan werken. Ook zijn we aan het werken aan assertiviteit en zelfvertrouwen. De coaching heeft op dit gebied dus al duidelijk vruchten afgeworpen. Ook al waren het soms simpele veranderingen, doordat ik er zelf zo middenin zat, zag ik het niet.

De omstandigheden op mijn werk zijn nu veel beter voor mij, maar ik heb nog steeds het gevoel dat mijn job ook inhoudelijk niet mijn ding is. Nog altijd zit ik met vragen: wat wil ik dan wel doen? Dus krijg ik nu loopbaanbegeleiding en gaan we op zoek naar antwoorden. Ik hoop dat ook hier duidelijkheid zal komen. Er bestaan ook andere bureau's waar je loopbaanbegeleiding kan krijgen, maar mijn hoogsensitiviteit is zo'n essentieel onderdeel van wie ik ben, dat hier echt rekening mee gehouden moet worden. Bij Ann krijg ik loopbaanbegeleiding, aangepast aan mijn persoon.

Natuurlijk vraagt het energie en tijd om rond al deze dingen te werken. Het is een investering, met de nodige zucht erbij af en toe, want het is echt 'werken'. De coach kan het niet voor jou doen, hij/ zij helpt jou om het zelf te kunnen. Maar ik vind het de investering absoluut waard. Jezelf goed in je vel voelen en je eigen weg vinden, meer energie en plezier in het leven hebben, ... dat is zoveel meer waard. Dan ben ik 100% bereid om dat duwtje in de rug te investeren.

terug naar overzicht