Over de naam Althea

In haar trilogie "De boeken van de Levende Schepen" vertelt Robin Hobb het verhaal van de vaardersfamilies in Beijerstad.
Het bijzondere aan de oude vaardersfamilies is dat ze in het bezit zijn van levende schepen, gemaakt van toverhout. De traditie wil dat de mannen van een vaardersfamilie met de levende schepen handel drijven met de Wilde Regenlanden en de satrapie Jamaillia. Terwijl de mannen op zee zijn, zorgen de vrouwen voor het beheer van de landerijen.
Althea Vestrit is de jongste dochter van Ephron Vestrit, kapitein en derde generatie van de oude vaardersfamilie Vestrit. Althea vaart al van kindsbeen af met haar vader mee op hun levende schip Vivacia. Ze droomt van een toekomst als kapitein van Vivacia en is helemaal niet geïnteresseerd in het leven aan land.
Het leven vraagt van Althea dat ze blijft kiezen voor wat haar gelukkig maakt, ook al levert dat haar de afkeuring op van haar familie en de andere vaardersfamilies. Althea blijft op haar eigen koers, door telkens weer te luisteren naar de stem van haar hart, hoe hard dat soms ook is.
Ze is een voorbeeld van een vrouw die haar eigen weg gaat, op de manier die bij haar past, omdat dat de weg is die voldoening en innerlijke rust met zich mee brengt.

Althea is een variant van de Griekse naam Althaea. Althaea heeft dezelfde stam als het Griekse woord 'althein' dat helen of genezen betekent.